Det svenska fotbollsförbundet – bakgrund och historia

Året var 1904 då det Svenska Fotbollsförbundet för första gången blev en officiell verksamhet med syftet att främja och utveckla organiserad tävlingsfotboll i Sverige. Förbundet spelar än idag en viktig roll för sportens betydelse i Sverige och det är anslutet till flertalet andra förbund samt organisationer.

Förbundet grundas

SvFF, som det Svenska Fotbollsförbundet kallas i förkortad term, grundades i slutet av 1904 och har sedan dess varit landets främsta organ när det kommer till att utveckla samt administrera fotboll på tävlingsnivå.

Innan SvFF uppstod var det Svenska Bollspelsförbundet och Svenska Fotbolls Unionen som stod för fotbollsidrottens nationella verksamhet. Men i samband med att Riksidrottsförbundet bestämde sig för att tillsätta en ny styrelse grundades således det Svenska Fotbollsförbundet. Under samma tid bildades även FIFA som var ett enat förbund inom den internationella fotbollsscenen. I början av sommaren 1908 spelade det svenska fotbollslandslaget sin första tävlingsmatch på hemmaplan under Svenska Fotbollsförbundets organisation.

Sedan starten har det Svenska Fotbollsförbundet samarbetat med andra verksamma organ inom fotbollen. Sveriges Riksidrottsförbund (RF) bildades strax innan Fotbollsförbundet som en generell verksamhet för idrott i Sverige. Fotbollsförbundet har varit anslutet till RF ända sedan 1904 och Sveriges fotbollsklubar är medlemmar i RF. FIFA är en annan organisation där det Svenska Fotbollsförbundet även är anslutet liksom UEFA.

Funktion inom förbundet

Sedan 2012 sitter Karl-Erik Nilsson på ordförandeposten och förbundet består av flera tusen klubbar som är registrerade medlemmar. Det innebär i sin tur kring miljonen medlemmar, det vill säga spelare och minst hälften är aktiva spelare. Som förbund är det ett av våra största idrottsförbund och utöver den klassiska idrottsliga verksamheten arrangeras bland annat Fotbollsgalan med inslag som Guldbollen och Diamantbollen. När det kommer till administrationen inom förbundet är det flera områden som sköts av Fotbollsförbundet. Våra två landslag (damer och herrar) administreras av förbundet samt landets två högsta serier, Allsvenskan och Superettan.