Skillnaden mellan division 1, 2 och 3

Inom svensk fotboll är seriesystemet uppbyggt i så kallade divisioner, vilka startar direkt efter våra två högsta serier, Allsvenskan och Superettan. Därefter följer alltså division 1, 2 samt 3, men i egentligen är det division 3, 4 , 5 om vi utgår från “grad” och räknar med de högsta serierna.

Vad är då skillnaden mellan våra högsta divisioner?

Division 1 – närmsta steget till Superettan

Den högsta divisionen inom svensk fotboll är division 1 och det är den serie som ligger närmast Superettan. Förr var Superettan division 1, men från och med år 2000 har det nya namnet använts efter det att strukturen förändrades när det kommer till landsomfattande divisionsspel. Division 1 är uppdelad i två serier; den norra och södra med totalt 36 klubbar.

Nedflyttning och uppflyttning av lag

Division 1 är alltså den högsta serien inom svensk divisionsfotboll och innebär att det är från den här divisionen lagen har möjlighet att kvalificera sig till Superettan. När det gäller nedflyttning från division 1 är det direkt till division 2 lagen flyttas. Reglerna säger att de tre sista platserna i bägge serierna per automatik flyttas ner till division 2 den kommande säsongen. Lagen ersätts således av de lag som vunnit sina serier i division 2. När det kommer till uppflyttning är det istället Division 1 segrarna som flyttas upp. De uppflyttade lagen har alltså möjlighet att ta sig hela vägen till Allsvenskan den kommande säsongen.

Sista årens seriesegrare

Borlängelaget Brage IK är sedan 2018 tillbaka i Superettan där den legendariska dalaklubben under många år spelade. Laget vann den norra division 1 serien 2017 samtidigt som Landskrona BoIS vann den södra serien. Senast var det istället Västerås SK FK som tog hem norra seriebucklan samtidigt som Mjällby AIF vann södra serien och blev uppflyttade för spel i Superettan i kommande säsong. Årets säsong drar igång i början av april medan sista omgången spelas omkring november.