Svensk fotbolls divisionssystem

I Sverige är fotbollen precis som i de flesta länder uppdelad i olika nivåer, vilken formellt brukar kallas för divisioner. Vår högsta svenska serie är Allsvenskan som följs av Superettan, men därefter når vi de olika divisionsgraderna.

Grundtanken med systemet

Det svenska fotbollssystemet syftar till att skapa ett funktionellt upplägg där klubbar kan klättra sig uppåt i rang ju bättre man presterar. Högsta serien är Allsvenskan och det är här Sveriges främsta fotbollslag spelar om det åtråvärda SM-guldet. Rent teoretiskt är det alltså fullt möjligt för ett lag i lägsta division att ta sig ända upp till Allsvenskan. Skulle det mot förmodan ske är dock den ekonomiska pressen ofta ett faktum. De ekonomiska ramarna skiljer sig nämligen avsevärt mellan fotboll på olika nivåer.

Divisionerna

Allsvenskan och Superettan är alltså svensk fotbolls högsta serier, men eftersom den här bloggen handlar om lägre divisionsfotboll kommer vi nu att gå igenom nästa nivåer. Direkt under de nämnda divisionerna följer de nationella divisionerna 1, 2 och 3. Division 1 består i grunden av två olika serier med vardera 14 lag. Division 2 har så mycket som sex olika serier och division 3 har flest serier, nämligen tolv. Det är det svenska fotbollsförbundet som har det yttersta ansvaret för de tre nämnda divisionerna.

Sedan följer vad som kallas för regionala serier och det är här vi kommer in på begreppet “lokalfotboll”. Det är de regionala förbunden som styr i dessa sammanhang och serierna går från division 4 ner till division 8 och innebär i “grad” nivå sex till tio om vi utgår från de två högsta serierna. Värt att nämna är att den lägsta divisionen, 8, endast innehåller serier med lag från Uppland, Västmanland samt Örebro län. Däremot finns det serier ner till division 6 i samtliga av Sveriges regionala förbund. Medelpad, Ångermanland, Halland och Norrbotten är exempel på regionala förbund som räknar division 6 som lägsta division.